«Попри шуми та руйнування дикої природи війною РФ проти України, птахи продовжують мігрувати через Національний природний парк “Тузлівські лимани”. І серед них – пісочник великий», — заявив доктор біологічних наук, начальник науково-дослідного відділу нацпарку Іван Русєв, передає джерело. На території парку в Одеській області цього рідкісного кулика зафіксували, коли він потрапив у сітки дослідників.
Науковець описав птаха як струнного кулика, трохи меншого за шпака, з досить коротким дзьобом і ногами. Дослідник оприлюднив відео, на якому видно, як птах заплутався в сітках, що були натягнуті, ймовірно, для вилову пернатих для кільцювання. Пташку відпустили на волю.
Де цей вид гніздиться і куди летить на зиму?
За словами Івана Русєва, зимує пісочник великий в Африці, в Україні гніздиться на Поліссі, а під час міграцій трапляється по всій країні. Численніший він уздовж великих річок та морського узбережжя.
В Євразії вид гніздиться від Скандинавії до Чукотки і Анадиря, на узбережжі Балтійського, Північного, Білого морів та в глибині європейського континенту. Зустрічається також у північній Канаді. В Україні гніздиться на кордоні з Білоруссю.
Скільки пар лишилося і що відомо про Волинь?
Пісочник великий, також відомий як зуйок великий, галстучник і цівкун великий, — прибережний птах ряду Сивкоподібних. В Україні це гніздовий, перелітний вид. Довжина тіла — 18–20 см, розмах крил — 48–57 см, маса — 62–71 г.
У Європі гніздиться понад 120 тис. гніздових пар, в Україні — лише 9–14. У 1995 році було знайдено чотири гнізда та п’ять виводків на Волині і Львівщині біля населених пунктів Хоцунь, Світязь, Чолгині. У 1996–1999 роках обліковували 9–14 пар, у 2001–2005 — 8–10, у 2006 році — сім та три пари біля села Люб’язь і дві — біля села Підкормілля.
Через нестабільність гніздових стацій в Україні вид може зникнути. Перебуває під охороною Боннської та Бернської конвенцій, угоди AEWA. Внесений до Червоної книги України зі статусом «рідкісний».
На Одещині птаха зафіксували під час міграції через нацпарк «Тузлівські лимани»; в Україні він гніздиться зокрема на Волині, де гнізда й виводки фіксували ще з середини 1990-х.
